SŁOWNIK MEDYCZNY · Badania i diagnostyka

Skala Glasgow

Autor: Daniel WojcicechowskiAktualizacja: 3 min czytania

Skala Glasgow, czyli GCS, służy do uporządkowanej oceny poziomu świadomości na podstawie otwierania oczu, odpowiedzi słownej i najlepszej odpowiedzi ruchowej. Stosuje ją personel medyczny, opisując reakcje na określone bodźce oraz ich zmiany. Sama liczba nie wyjaśnia przyczyny zaburzeń i nie zastępuje pełnego badania. 1 2

Trzy składowe mają różne zakresy punktów

Otwieranie oczu, oznaczane E, ocenia się od 1 do 4: 4 — spontanicznie, 3 — na dźwięk, 2 — na ucisk, 1 — brak odpowiedzi przy braku czynnika uniemożliwiającego ocenę. Rozróżnienie bodźców jest częścią standardowego sposobu badania. 1 3

Odpowiedź słowna, V, ma zakres 1–5: 5 — zachowana orientacja, 4 — wypowiedź przy dezorientacji, 3 — pojedyncze słowa, 2 — dźwięki bez zrozumiałych słów, 1 — brak odpowiedzi bez przeszkody w ocenie. To opis obserwacji, a nie test inteligencji. 1 3

Najlepsza odpowiedź ruchowa, M, ma zakres 1–6: 6 — wykonywanie poleceń, 5 — lokalizowanie bodźca, 4 — prawidłowe zgięcie, 3 — nieprawidłowe zgięcie, 2 — wyprost, 1 — brak ruchu bez czynnika uniemożliwiającego ocenę. Lokalizowanie bodźca i samo zgięcie nie są tą samą odpowiedzią. 1 3

Suma nie zastępuje zapisu reakcji

Gdy wszystkie elementy można ocenić, suma wynosi 3–15. Przykładowo E3 V4 M6 daje 13, ale zapis składowych przekazuje więcej informacji niż samo „13”. Pozwala zobaczyć, który rodzaj odpowiedzi się zmienił. To arytmetyczna ilustracja zapisu, nie wynik badania konkretnego pacjenta. 2 3

Oceny wykonywane w kolejnych momentach pomagają przekazywać przebieg stanu. Znaczenie ma sposób badania i kontekst. Nie należy samodzielnie wywodzić rokowania z jednej liczby ani uznawać jej za kompletny opis funkcji mózgu. 2

„Nie do oceny” nie oznacza jednego punktu

Intubacja może uniemożliwiać ocenę mowy, a uraz okolicy oka — otwierania powiek. Znaczenie mają także leki uspokajające, porażenie, zaburzenia słuchu i bariery językowe. Czynnik ograniczający odpowiedź powinien być rozpoznany i opisany. 2

Jeżeli składowa jest niemożliwa do zbadania, stosuje się oznaczenie NT, czyli „nie do oceny”. Oficjalne FAQ zaleca, aby nie wpisywać zamiast niego 1 i nie podawać w takiej sytuacji mylącej sumy. Pozostałe reakcje nadal mogą dostarczać użytecznej informacji. 2

Świadek zdarzenia powinien wezwać pomoc

Nagła niewyjaśniona zmiana kontaktu lub utrata przytomności jest stanem wymagającym pilnej pomocy. W Polsce dzwoń pod 112 lub 999 i wykonuj polecenia dyspozytora. Nie odkładaj wezwania na czas obliczania GCS i nie wywołuj samodzielnie bodźców bólowych. Nie podawaj nieprzytomnej osobie jedzenia ani płynów. 4

Nawet uspokajający wynik domowego pomiaru ciśnienia nie wyjaśnia nagłej utraty kontaktu. Omdlenie także może wymagać diagnostyki. Opis skali pomaga rozumieć dokumentację i rozmowę z personelem. Przy utracie przytomności potrzebna jest pomoc, niezależnie od samodzielnie oszacowanej punktacji. 4

Źródła

  1. Glasgow Coma Scale: Do it this way — Assessment Aid. Data źródła: 2015 (copyright); dostęp: 2026-11-06.
  2. Frequently Asked Questions — Glasgow Coma Scale. Data źródła: brak podanej daty; dostęp: 2026-11-06.
  3. Glasgow Coma Scale — RehabMeasures Database. Data źródła: January 21, 2013; dostęp: 2026-11-06.
  4. Unconsciousness – first aid: MedlinePlus Medical Encyclopedia. Data źródła: 1/8/2025; dostęp: 2026-11-06.

Treść przygotowana z pomocą sztucznej inteligencji